Rundtur på sykkel via øyene Storfosna og Leksa samt en flott kyststrekning i Agdenes


Oppleve Fosens vakre kystnatur. Dette er en ypperlig tur for hele familien med meget lite trafikk og muligheter til å tilpasse turlengde etter eget ønske.
Det er en behagelig og fin tur i for en stor del flatt terreng bortsett fra noe kupert på Leksa og fra Værnes til Valset.
Sykkelruten er: Brekstad – Garten – Storfosna – Leksa – Værnes – Valset – Brekstad

Turen: Vi starter fra Ørland kultursenter og turistinformasjonen der. Tar opp bakken retning helsesenteret. I rundkjøringen ved Brekstad Gård svinger vi til venstre, retning Hovde, og følger Fv 239. Hovde Gård (Husmor- skolen) passeres, før turen går videre utover Flatneset og Flatnesfjæra. Her har vi god utsikt over ytterste del av Trondheimsfjorden med Agdenes på andre sida. Etter ca. 5 km er vi på Grande. I krysset mellom Fv 239 og Fv 241 svinger vi til venstre. Grandefjæra med inndemmet areal ligger på vestsida av veien. Storfosenfjellet ses i bakgrunnen. Nå følger vi veiskiltingen til Garten. For å få god utsikt over Garten og Grandefjæra er det fint å gå en tur opp på Gartkviga. (Gå stien på baksida.) På veien opp passerer vi en gammel steinalderboplass.
Du kommer til Garten fergeleie. Ferga Garten–Storfosna tar 20 min. Deretter videre til Leksa fergeleie som tar ca 30 min. Fra leksa går fergen videre til Værnes fergeleie/Værnes kirke og tar ca 25 min. Fra Værnes fergeleie sykler du langs fjorden, flott utsikt, og flere strender underveis til fergeleie Valset–Brekstad. Det er butikk og camping på veien. Du sykler i Kong Sverres rike. Grusveier.
Fergen mellom Valset og Brekstad og Garten og Storfosna går ofte, mens fra Storfosna til Leksa og Leksa til Vernes går det kun et par ganger daglig. Her må man ringe minst en time før ankomsttid å gi beskjed at man skal være med.