Tross sin beskjedne størrelse så byr Ørland kommune på en variert og spennende natur.

Fra hav til fjord, fra eng til fjell. Ørland byr på varierte naturopplevelser og uante muligheter for friluftsliv.
Salt sjø omkranser det meste av Ørland. Det i hovedsak flate landskapet bidrar til store våtmarksområder med et rikt fugleliv. Flere områder er vernet, og Ørland er en viktig Ramsar-kommune. Ørland våtmarksenter er et godt utgangspunkt for informasjon.

Øyene Storfosna og Kråkvåg er vel verdt en utflukt. Det går ferje fra Garten på fastlandet til Storfosna, og derfra er det bruforbindelse til Kråkvåg. Et besøk med sykkel anbefales.
Tre kilometer ute i havet fra Uthaug ligger Kjeungskjær fyr. Det åttekantede fyret fra 1880 er fredet, men besøkende kan om ønskelig bestille overnatting på fyret.

Rusaset er et fjellområde som ligger mot grensa til nabokommunen Bjugn. Her ligger også Osplikammen, som med sine 285 meter over havet er høyeste punkt i Ørland. Fra toppen har man en fantastisk utsikt over Ørland og på klare dager ser man også flere av våre nabokommuner.

I herregårdslandskapet Austrått er det flotte turstier, og naturstien i Austråttlunden har i årtier vært et yndet område for mosjon og rekreasjon.