Norges eneste åttekantede fyr – med mulighet for både omvisning og overnatting!

Kjeungskjær fyr er  et av de mest særpregede fyr langs kysten. Et landemerke og et viktig sjømerke som assisterer båtførerne i de litt urene farvannene mellom Storfosna og Ørlandet.

Kjeungen Kystlag

Fyret er et yndet turmål for båtfolket, dykkere, fugleinteresserte og fotografer. Et godt tips til de som elsker slike spennende innretninger ut mot havet kan være at det i månedene mai, juni, juli og august er mulig å bestille overnatting ute på fyret, som driftes av Kjeungen Kystlag. Det aktive kystlaget kan også frakte deg fra fastlandet til og fra fyret.

Seks sovekabiner står til disposisjon, men det kan være lurt å være ute i god tid, for mange vet godt hvor flott opplevelse det kan være å leke fyrfolk, fiske i sjøen, studere skipstrafikken og været. Vær kan det være mye av her. Men også herlig og romantisk stille.

Et fyr utenom det vanlige, med en flott utsikt i all slags vær. I 2020 fyller det 140 år. (Foto: Rune Halvorsen)

Et lyspunkt siden 1880

Kjeungskjær fyr, som ble tatt i bruk allerede i 1880, gir med sine nesten 21 meters høyde et imponerende utsyn både mot land og hav. Fra 1926 bodde en fyrvokterfamilie, med guvernante for barna, her på fyret. Det hører med til historien at de tre barna – når de var ute og lekte – måtte være tjoret i tau til en fortøyningsstolpe. Tidevannet måtte følges nøye. I 1987 ble fyret automatisert og avfolket.

En attraksjon i seg selv er selve fyrlinsene, av fransk type og edel teknologi. De er faktisk i bruk den dag i dag.

Populært blant kajakkpadlere

Stadig flere kajakkentusiaster har funnet veien til den særegne, åttekantede fyrbygningen. For noen er dette et av høydepunktene på turen langs kysten, for andre selve målet.

På Hurtigrutas dag går det gratis skyss med vakre veteranbåter fra Uthaug. Her er det Odd Kalvå som fører en Åfjordsbåt, en åttring.

På hurtigrutas dag arrangeres det hvert år gratis skyss fra Uthaug, med fine veteranbåter, ut til fyret – og tilbake! Og Kjeungen Kystlag har ordnet med muligheter for enkel bevertning.

Kjeungskjær fyr ble fredet på slutten av 90-tallet. Området er også et interessant fuglefredningsområde.

Tekst og foto: Geir Gjelseth

Kjeungskjær fyr byr på en magisk opplevelse like utenfor fastlandet i Ørland kommune. (Foto: Rune Halvorsen)

VIL DU BESØKE, BESTILLE BÅTSKYSS ELLER OVERNATTE PÅ KJEUNGSKJÆR FYR?
HER finner du informasjon om priser og sesongen for leie/overnatting.  Vil du besøke Ørland i sommer? Du kan finne nyttig informasjon for besøkende HER!

nb_NONorsk bokmål