Ørland har en utrolig spennende og innholdsrik historie. I denne opplevelsespakken blir du bedre kjent med Ørlands historie fra 1000-tallet og frem til i dag.

Dere kan leie sykler på Ørland Kultursenter og sykle turveiene til Austrått. Det er ca. 7 km. Her starter vi med en spennende omvisning på Austrått Fort, en unik trippelkanon fra krigsskipet Gneisenau med et kanonanlegg på fem etasjer og et imponerende nærforsvarsanlegg under bakken. Dyktige guider tar dere med på en fengslende omvisning i hele kanonanlegget, en tur som tar omtrent 1 time.

Fra Austrått Fort er det bare noen hundre meter bort til Austråttborgen. Austrått er en europeisk kulturskatt og her levendegjøres detaljene av kunnskapsrike guider. Austråttborgen er blant Norges eldste herregårder og et mektig kulturminne fra middelalderen og tidlig nytid. Borgen ligger vakkert og strategisk til ved innløpet av Trondheimsfjorden. I dette fruktbare landskapet med både jordbruks- og havbruksressurser vokste maktsenteret Austrått frem. Her har det bodd både sterke vikinghøvdinger og medlemmer av den høyeste adel i Norge. Mest kjent er kanskje Ingerd Ottesdatter (Fru Inger) til Austrått, som var gift med ridder og rikshovmester Niels Henrikssøn. Fru Inger var en av de mest markante personer i Norge i reformasjonstiden.

I Austråttborgen finner du både suvenirbutikk og Borgstua, en liten kafe med kortreist mat. Vi kan også tilby en piknikkurv dersom dere vil innta lunsjen i den nydelige hagen utenfor borgen.

Fra Austrått kan dere sykle turveiene langs frodig åkerland til Uthaug. Her kan dere sykle langs Sjøgata, ei gate med pittoreske fiskerhus fra midten av 1800-tallet.

Deretter kommer dere til Uthaugsgården og er klare for en interessant omvisning i det kulturhistoriske museet fra 1800-tallet.

Uthaugsgården er et autentisk, kulturhistorisk museum som gjenspeiler en sammenhengende utvikling gjennom 200 år. Uthaugsgården er Norges største autentiske museum. Et autentisk museum betyr at alt inventar og utstyr som finnes her alltid har vært her, og er presentert som om det fremdeles bor folk her.
Uthaugsgården består av en hovedbygning med ca. 40 rom med møbler, inventar og klær som hører til her. På gården er det fjøs i 3 etasjer med utstyr og redskaper, med låvebru som går gjennom hele låven. I fjøset finnes «Galleri Stallen» der det formidles foto, kunst og håndverk. Alle bygningene med inventar og utstyr gjenspeiler en sammenhengende utvikling og historie gjennom 200 år. På gården kan du også oppleve en nydelig restaurert nyrenessansehage som ble etablert i 1918.

På Uthaugsgården serveres de beste vaflene i regionen! Det er ekstra staselig å nyte en kopp kaffe og vafler i stuene som fortsatt har det originale møblementet.

Program:
Austrått Fort, omvisning 1 time. 
Austråttborgen, omvisning 1 time.
Uthaugsgården, omvisning 1 time.
Kaffe og vafler, 30 min.

Pris inkludert alle omvisninger og kaffe og vafler: 590,- pr pers.
Prisen tar utgangspunkt i minimum 10 personer.

Sykkelutleie kommer i tillegg: 100 ,- pr sykkel pr. døgn. 

Bestillingsskjema