Stiftelsen Uthaugsgården er et autentisk kulturhistorisk museum og består av en hovedbygning med hage, kornbur og matbur med matklokke og rom for klær i andre etasje. Buret er utstyrt med gjenstander som hører til der. På gården er det også stallfjøs i 3 etasjer med utstyr og redskaper. Det inneholder torvbu, vedbu, eldhus, grisehus, hestestall, vognbu, snekkerloft, klesloft med steinrulle og låvebru utenfra som går gjennom hele låven. Hovedbygningen på Uthaugsgården består av mer enn 40 rom. Samtlige er møblert. Noe av møblene og inventaret som finnes her er skaffet til veie i forbindelse med handelsvirksomheten. Hele bygningen med inventar og utstyr gjenspeiler en sammenhengende utvikling gjennom 200 år. Utover bygningssamlingen finnes det også en restaurert nyrenessansehage på gården anlagt i 1918.

Åpningstider er å finne her

Bjugn bygdatun på Mølnargården er Ørlands eneste friluftsmuseum med over 20 bygninger og naust spredt rundt på museumsområdet. Mølnargården er også et senter for håndverks- og husflidsaktivitet som fyller mye av andre etasje i trønderlåna på museet. Mølnargården har spisset sin formidling og innsamling til historien om kystfiskerbonden på Fosen og eier en betydelig samling med historiske båter plassert i rekken av naust og båthus nede mot Bjugnfjorden.

I museumslåven finnes en fast utstilling, auditorium, rom for skiftende utstilling, kontor samt magasiner.

Museets åpningstider er annonsert på hjemmesiden

Yrjar Heimbygdslag er Ørlands lokalhistoriske forening og bygdemuseum. De har siden 1990-årene bygget opp sine samlinger i fjøset på Austrått gård. Laget har spesialisert seg på landbrukshistorie og har en betydelig landbrukshistorisk samling, men har også store gjenstandssamlinger, lokalhistoriske arkiver og en betydelig fotosamling.

YHL har tre eiendommer på Ørland: Guriannastua på Austrått som ble reist av fattigvesenet for den husløse Gurianna Husby og hennes familie og buskap av geiter i 1920-årene, husmannsplassen Tinden på Hoøya fra slutten av 1800-tallet og et naust i Sjøgata på Uthaug som brukes til museumsformidling.

Åpningstider for eiendommene er å finne her

Galleri Hans er lokalisert i Ørland Kultursenter og er et galleri for skiftende utstilling.
Ørlandsmaleren Hans Ryggen har gitt navn til galleriet som ligger sentralt plassert i Brekstad sentrum.
Vil du oppleve moderne samtidskunst eller lokale kunstnere? Vandreutstillinger fra nasjonale anerkjente museer eller egenproduserte utstillinger? Foto, maleri, skulptur, videokunst, grafikk, tekstil eller tegning? Dette er noe av det man kan oppleve på Galleri Hans. Galleriet har ca. 8-10 utstillinger i året.
Ørland Kultursenter tilbyr formidling med omvisninger og workshops etter avtale. Ta kontakt for et tilbud.
Galleri Hans er åpent i åpningstiden til Ørland Kultursenter. Gratis inngang.

Hannah Ryggen-senteret holder hus i Ørland Kultursenter på Brekstad. Senteret er driftet av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Fra museet i Trondheim ligger Hannah Ryggen-senteret en drøy time unna med hurtigbåt. Museets Hannah Ryggen-samling kan sees både i Trondheim og i senteret på Ørlandet.
Senteret viser også utstillinger med andre kunstnere som er knyttet til tekstilkunst og Hannah Ryggen. For mer informasjon om utstillinger se her 

Om Hannah Ryggen:
Hannah Ryggen (1894-1970), født i Malmø i Sverige, traff maleren Hans Ryggen fra Ørland i løpet et studieopphold i Dresden i 1922. De giftet seg og flyttet til et småbruk i hans hjemtrakter. Hannah Ryggen valgte veven som sitt medium, og etablerte seg i løpet av 1930-årene som billedkunstner i Norge. Hun skapte debatt i sin samtid gjennom sin politisk engasjerte kunst, som hadde menneskeverd som sitt gjennomgangstema. Hannah Ryggen-senteret viser flere av hennes tepper, og gir publikum innblikk i Hannah Ryggens kunst og liv.
Hannah Ryggen – senteret er åpent i kultursenterets åpningstider. Det er mulig å bestille omvisning.

Galleri Empati ligger i landlige omgivelser på Balsnesveien og er et helårsåpent galleri.
Galleriet har vært i drift siden 1992. Fra 1998 har galleriet blitt drevet av Toril Grøtan Oksvold.
Gjennom året arrangeres det mange forskjellige utstillinger, enten over et tema, separatutstillinger eller kollektivutstillinger. Det blir også holdt ambulerende utstillinger ved Ørland Bluesfestival og i samarbeid med Brekstad Kulturfestival.
I huset rett over for galleriet finnes Torils Atelier. Der er det i tillegg til Torils egen kunstneriske virksomhet, kreativ kursaktivitet store deler av året, temakvelder og malekvelder.
Besøk galleriets hjemmeside her