Foto og tekst: Anette Vollan

Ervik Turløyper har mange kilometer med turstier i Rusasetfjellet, med hovedutgangspunkt fra Reitan Næringspark i Ervik.

Derfra kan man besøke fine turmål som Dugurdskammen, Grønvatnet, Ormlia og Linken. Samtidig kan man komme seg over til Osplikammen, Nypen og Pelkushatten.

Løypene har nylig fått et kraftig løft, og rehabiliteringsarbeidet ferdigstilles i september 2020.

Man kan velge mellom 4 startpunkt; Reitan, Fjellheim, Tårndalen og Travbanen. Og fra alle disse kan man nå alle de 4 turpostene om man ønsker.

Vi har 4 Turposter med bok, Grønvatnet, Ormlia, Dugurdskammen og Linken.

Dugurdskammen er den korteste toppturen, og et perfekt turmål for barn. Går man fra Reitan, er turen på knappe 1 km en vei, og ca midtveis, like etter det bratteste partiet, er det et stort klatretre og perfekt for en liten pause for små bein. Fra toppen av Dugurdskammen har man kjempegod utsikt utover bjugnfjorden og man ser helt ut til Garten. Her er det også benker.

Ormlia, er ved det første krysset man kommer til om man går fra Travbanen, her er det turpost, og om man følger stien nedover i Retning bjugnfjorden, så finner man også en rasteplass på en liten høyde.

Grønvatnet, muligens det mest kjente turmålet, har finner man Gapahuk, benker og turpost like ved vannet. Herfra har du fin utsikt mot bjugnfjorden, og man kan også bade i vannet. Herfra kan man gå videre mot Pelkushatten og Osplikammen, eller over til Linken.

Linken, vår høyeste topptur. På toppen ligger det en gammel Radiostasjon, hvor man finner turposten. Herfra har du full utsikt mot trondheimsfjorden, Brekstad, Garten og Bjugnfjorden. For å komme opp hit, kan man velge blandt 2 ruter, på østsiden er det vanlig sti og muligheter for forbindelse til grønvatnet, ormlia og Dugurdskammen, denne stien krever ikke noe ekstra. På vestsiden er stien veldig bratt og noe utfordrende, spesielt om det har vært mye nedbør, da det blir mye gjørme. Det er en spennende utfordring, men man bør være i god form, og være skodd for førene. Fra Linken har man også muligheten å gå mot Nypen eller Osplikammen.

Fra Reitan er det grussti inn til rasteplassen, før stien går videre inn i skogen. Her er det mulig for rullestolbrukere og barnevogn.

Ruta

Parkering er i hovedsak på Reitan, som også er hovedstartpunkt for løypene.
Alternativt kan man parkere ved Haugleik, og følge grusveien mot fylkesveien og startpunktet; Fjellheim. Bjugn kirke, og følge grusveien paralellt med tindbubakken og startpunktet; Tårndalen. Eller ved Travbanen på klakken, og følge stien derfra.

nb_NONorsk bokmål