Rundtur Austrått utvalgte kulturlandskap

Å sykle i det historiske landskapet rundt Austrått anbefales. Mesteparten av Ørland er flatt, så her er det er lett å sykle. På denne rundturen kan du se spor etter tidig jernalder, oppleve krigshistorie på Austrått fort og middelalderhistorie på Austråttborgen. Du kan bade, spille golf, grille pølser i fjæra, oppleve et sjeldent rikt fugleliv  – eller bare nyte stillheten. En kompakt rundtur spekket av natur, kultur, historie og aktiviteter.

Du sykler i et variert kulturlandskap med store fjærestrekninger og frodig åkerland. Områdets landbruks- og kulturhistorie og naturrikdom er grunnlaget for at området har en nasjonal status som utvalgt kulturlandskap.

Ruta

Start turen på Ørland Kultursenter, sykle deretter gjennom sentrum (Yrjars gate), følg sykkelveien fra enden av hovedgata (Rv 710), ta av etter ca 1,5 km til Bruholmen friluftsområde og Hovsfjæra fuglefredningsområde, her er det sykkelvei med fast-/grusdekke langs sjøen – Fitjanveien. Veier med fast dekke og grus. Du kommer rett på Austråttborgen (her er det kafé og toalett). Besøk gjerne den eller ta til venstre. I krysset kan du sykle rett frem og besøke Austrått Fort eller spille golf. Eller hold deg til høyre og sykle rett frem og over hovedveien. Der står skiltet: Skogporten. Sykle rett frem og følg grusstien et stykke. Legg merke til historiske gjerder som er satt opp. Når du kommer til hovedveien sykle rett over og følg ny sti til Rusasetvatnet. Der kan du tenne bål, bade eller bare nyte natur og fugleliv. Her er det toalett. Sykle videre og ta til venstre i neste kryss og sykle mot Dalebakken Mølle. Passér den og sykle over hovedveien og følg Balsneselven frem til parkeringsplassen ved Balsnes bru. Ta til høyre og følg sykkelveien langs Fv231. Etter ca 100 meter ta til venstre og sykle mot sjøen til Fitjanveien og mot Brekstad forbi Bruholmen og fortsett til industriområdet i Brekstadbukta. Ta til venstre når du kommer til hovedvei og sykkel rett frem til Ørland Kultursenter. 

Praktiske opplysninger:​

Barnevennlig/

bevegelseshemmede​

Toalett på Rusasetvatnet og Bruholmen​

Løypen er skiltet​

Bålmulighet​

Bademulighet på Austrått camping​

Gapahuker langs løypen